24. elokuuta 2019

Etiketit ja perinteet

Taasen toivetekstiä!
Toiveena oli perinteitä, etikettiä ja tanssijärjestys sekä istumajärjestys pohdintaa.
Tekstiä on paljon, joten kannattaa käyttää selaimen hakutoimintoa jos haluaa jotain tiettyä. 
TanssijärjestysTämähän on sellainen jonka jokainen voi päättää itse, mutta tärkeää on jos joku tietty järjestys on, että asiasta informoidaan vieraita!!! Varsinaista perinnettä järjestykseen ei ole.
 ENSIMMÄISENÄ HÄÄPARIN TANSSI -> sitten voi soveltaa seuraavia
- Morsiusparin vanhemmat parinvaihdolla (morsiamen isä ja sulhasen äiti sekä morsiamen äiti ja sulhasen isä) tai Morsiusparin vanhemmat keskenään (joillakin voi liittyä jo hääparin tanssin aikana, yleistä jos hääpari ei tykkää olla huomion keskipisteenä)

- Morsian tanssii isänsä kanssa ja sulhanen äitinsä kanssa - samalla morsiamen äiti tanssii sulhasen isän kanssa
- Morsian ja appiukko tanssivat ja sulhanen tanssii anopin kanssa - samalla morsiamen isä tanssii sulhasen äidin kanssa
- Morsian ja bestman, sulhanen ja kaaso
- Morsian ja sulhanen tanssii mahdollisten sisarustensa kanssa
Periaatteessa hääparin oman tanssin jälkeen kaikki muutkin vieraat voivat olla tanssialattialla vetämässä jalalla koreasti, mutta hääparin on silti "suotavaa"/sallittua pitää joku tanssijärjestys ennen kuin antaa vapaasti mennä tanssien kenen kanssa vain

Istumajärjestys
Kirkossa (ja yleensä juhlapaikallakin pyritään tähän) morsiamen suku istuu vasemmalla puolella ja sulhasen oikealla. Itse juhlassa istumajärjestykseen löytyy monta variaatiota. 

- Morsiuspari voi istua kahdestaan omassa pöydässä. Jos näin, niin lähimmät pöydät on varattu lähiomaisille (vanhemmat, isovanhemmat, hääseurue (kaasot ja bestmanit), lapset, kummit)
- Toinen vaihtoehto on, että nämä lähimmät omaiset ovat hääparin kanssa samassa pöydässä. Jos pöytään ei mahdu niin paljoa, niin voi valita joko vanhemmat tai kaaso(t) ja bestman(it).
- Yleinen sääntö olisi, että pöytäkunnissa olisi toisilleen edes yksi tuttu kasvo (mahdollisen avecin lisäksi), ja AVECIT istuu VASTAPÄÄTÄ toisiaan (aviopareja ei sijoiteta vierekkäin). Tätä sääntöä ei kuitenkaan nykyään enää noudateta niin usein. Lisäksi sääntönä olisi, että vierekkäin istuisi aina vuorotellen mies-nainen-mies-nainen.
- Etukäteen määritelty istumajärjestys tai ei istumajärjestystä. Tähän on vaihtoehtoja. Voi tehdä niin että määrittelee jokaiselle tarkalleen missä istuu, tai vaikka pöytäkunnittain, niin että saa itse päättää pöydän sisässä mihin istuu. Muista pöytäkartta ja paikkakortit!
- Anna tilaa vähintään 60cm per ruokailija ja muista jättää tilaa myös seinän/viereisen pöydän väliin että mahtuu kulkemaan!

SITTEN NIIHIN PERINTEISIIN...

Itse sain päivän naurut siitä kun lueskelin netistä tätä tekstiä varten eri lähteistä juttuja. Todella moni perinne häihin liittyen on jotenkin yhteydessä avioparin hedelmällisyyteen :D  Poimin tähän yleisimpiä perinteitä, koska näköjään noita on miljoona!! Linkkien takaa jotka laitan tuonne tekstin loppuun niin pääset käsiksi kaikkiin jotka itselle tuli vastaan.
-  Häävieraiden täytyy saatella nuoripari vuoteeseen. Se edistää hedelmällisyyttä ja ajaa tiehensä pahat henget. Muutoin sulhanen saattaa myös kärsiä impotenssista.
- Laittamalla sakset tai virkkuukoukku morsiusvuoteen alle saadaan tyttölapsi. Jos taas laitetaan vasara tai kirves, saadaan poikalapsi. Vasara suojaa myös kaikelta pahalta. Ja jos pistää vähän rahaa patjan sisään, vaurastuu.
- Erotessaan hääparista ennen hääyötä täytyy bestmanin läimäyttää morsianta pakaroille. Jos läimäytys menee poikittain pakaroiden päälle, on ensimmäisenä vauvana tulossa poika. Jos taas pitkittäin, niin tyttö.

- Morsiamen luovutus - Ennen vanhaan isä kirjaimellisesti luovutti tyttärensä omistusoikeuden sulhaselle. Sulhasen piti myös todistaa olevansa morsiamen arvoinen.
- Morsiamen ryöstö: Häissä morsian on matkalla suvusta toiseen. Morsiamen ryöstöllä kokeillaan sulhasen mieskuntoa: hänen täytyy pystyä vapauttamaan morsian uudelleen itselleen. Bestman on tässä ollut apuna, ja siitä on tavallaan bestmanin rooli tullutkin, morsiamen palautuksen apurina olosta. Jos sulhanen ei ole itse asiassa onnistunut niin bestman on hoitanut homman loppuun.
- Morsiamen kannattaa laittaa kenkäänsä muutama sulhasen hius. Tällä tavoin suojaudutaan väkivallalta ja saadaan ylivalta avioliitossa.
- Hääkimpussa pitäisi olla joko mistelinoksa, myrtti tai ainakin sinistä väriä, onnea ja uskollisuutta tuomassa.
- Morsiamen ei pidä itse ommella morsiuspukuaan - silloin hän saa itkeä yhtä monta kyyneltä kuin puvussa on neulanpistoja
- Kakunleikkaus: Siihen liittyy monia uskomuksia. Ensinnäkin se varmistaa lastensaannin. Toisen uskomuksen mukaan se jonka käsi on kakkua leikatessä päälimmäisenä, tulee määräämään avioliitossa. Toisten mukaan taas se, jonka käsi on alimmaisena. Se, joka ehtii kakkua leikatessa ensin polkaisemaan toisen varpaille, tulee määräämään avioliitossa
- Itäsuomalaisissa häissä oli naisväen tapana itkeä paljon. Arveltiin, että jos häissä itki surut valmiiksi, niin avioliitosta tuli onnellinen.
- Häiden lopuksi on voitu saunoa. Kaakkois-Suomessa morsian on häiden lopuksi joutunut kylvettämään kaikki häävieraat. Hänen kantaessaan saunaan vettä nuoret miehet aina yrittivät kaataa vesisaavin. Saunaryypyt saatuaan vieraat maksoivat morsiamelle saunarahan lautaselle tuvan pöydälle
- Lasten rooli ennen vanhaan oli meluta häissä jotta karkotettaisiin pahat henget

VIHKIMINEN
- Se kumpi sanoo kovempaa “Tahdon” on tulevassa liitossa aina äänessä ja komentelemassa.
- Se, joka vihittävistä polvistuu ensin rukoilemista varten, on myötäilevämpi ja sopuisampi. Jos toinen vielä sitten polvistuu hiukan toisen puvun liepeen päälle, on ylivalta varma. Se kumpi taas nousee viimeisenä, elää pitempään.
- Sulhanen seisoo oikealla puolella, jotta hänen miekkakätensä olisi vapaana. Samoin bestman seisoo oikealla puolella valmiina torjumaan morsiamen suvun yritykset taistella morsian takaisin.
- Sulhon täytyy avata kengännauhansa vihille astuessaan. Tällöin pariskunnasta tulee erityisen sopuisa.
- Morsiamella täytyy olla tulitikku povessaan. Tämä tietää, ettei lämpö tule avioliitosta koskaan loppumaan.
- Kaikki sairaudet ja taudit kannattaa parantaa ennen alttarille astumista, sillä mitkä vaivat sinulla siellä on, ne tulevat olemaan lopun elämää.

HÄÄJUHLA
- Heti, kun morsian saapuu juhlatupaan, tulee jonkin paikalla olijan laittaa herkkupala hänen suuhunsa. Silloin talo ei koskaan tule kärsimään puutetta.
- Jos morsian juo paljon hääpäivällisen aikana, hän saa juoppolallin miehekseen.
- Jos hääpäivällisen aikana rikkoutuu jotain, on se vain hyvä ja onnea tuova enne.
- Kun morsiamelle tulee pissahätä, täytyy hänen mennä pissalle pehmeään paikkaan elikä nurmelle tai kedolle. Näin hänen tulevista synnytyksistään tulee pehmeitä.
- Jos morsian syö hääaterialla kaikkia ruokalajeja, pystyy hän siihen tulevaisuudessa vaikkapa raskaana ollessaan. Myös hänen lapsistaan tulee tällöin kaikkiruokaisia.
“Something old, something new, something borrowed, something blue - and a six-pence in your shoe.” Eli jotakin vanhaa, jotakin uutta, jotakin lainattua, jotakin sinistä - ja hopeakolikko kengässä.
- Maailman tunnetuin hääloru tulee Englannista viktoriaaniselta ajalta. "Jotain vanhaa" edustaa sidettä morsiamen ja hänen perheensä yhteiseen menneisyyteen. "Jotain uutta" edustaa hyvää onnea ja onnellista tulevaisuutta "miehelässä". "Jotain lainattua" oli mielellään onnellisessa avioliitossa elävältä lainattu ja lainatun tavaran myötä toivottiin tulevalle liitolle onnea. Lainattu edusti myös morsiamen katkeamatonta sidettä perheeseensä ja sukuunsa. "Jotain sinistä". Sininen on Neitsyt Marian väri ja symbolisoi uskollisuutta ja viattomuutta. "…and a Sixpence in her shoe", johon alkuperäinen englanninkielinen versio loppuu, edustaa taloudellista onnea.
Jotain sinistä..
mutta miksi juuri sinistä? Perinne tulee muinaisesta Israelista, jossa morsiamet kantoivat sinistä nauhaa hiuksissaan symbolisoidakseen viattomuuttaan ja uskollisuuttaan.

SUKKANAUHAN JA HÄÄKIMPUN HEITTO
- Morsian heittää hääkimpun juhlan naimattomille naisille ja sulhanen heittää sukkanauhan naimattomille miehille. Tämä kertoo ketkä menevät vieraista seuraavaksi naimisiin.
---1500-luvulla Euroopassa uskottiin, että hääpuvun palan saaminen tuottaa onnea. Vieraat kirjaimellisesti repivät paloja morsiamen puvusta juhlan aikana. Tästä johtuen morsiamet alkoivat itse heittää häävieraille onnea tuottavaksi uskottuja palasia asustaan, joista yhtenä oli sukkanauha. Myöhemmin 1500-luvulla tavaksi tuli, että sulhanen poistaa sukkanauhan morsiamen päältä ja heittää sen miesvieraille, sillä juopuneet miesvieraat saattoivat malttamattomina yrittää itse ryöstää sukkanauhan morsiamen päältä. Tämän muutoksen myötä morsian alkoi heittämään morsiuskimppunsa naimaikäisille naisvieraille.

HÄÄVALSSI
Kun neito oli ryöstetty, hääjuhla alkoi sulhasen tanssittua morsiamen ympärillä. Kosimistoimintojen sijaan urhoista urhein esitti soidinmenoihin verrattavan tanssin, jonka tarkoituksena oli esitellä saalista tovereilleen. Itse tanssimisesta tapana muotoutui myöhemmin häätraditio, johon morsiankin sai osallistua. Varsinaiseksi muoti-ilmiöksi häävalssit ja tanssit muodostuivat lähinnä kuninkaallisten ja yläluokkien häiden innoittamana, kun myös tavallinen rahvas alkoi tanssia häissään hääparin omaksi tarkoitettua tanssia.

SORMUS
- Jo muinaiset egyptiläiset ja roomalaiset laittoivat vihkisormuksen vasemman käden nimettömään. He uskoivat, että eräs tietty laskimo, vena amoris, kulkee suoraan vasemmasta nimettömästä sydämeen.
- Pyöreä muoto kuvaa täydellisyyttä, ikuisuutta sekä elinikäistä liittoa
- Sormuksessa täytyy olla pariton määrä timantteja, jotta onni säilyisi.
- Jos kokeilee toisen vihkisormusta ei itse pääse koskaan naimisiin. Lisäksi toisen vihkisormusta kokeilemalla aiheuttaa epäsopua puolisoiden välille.
- Vihkisormusta ei saa missään tapauksessa kadottaa. Silloin on kuoleman oma lähitulevaisuudessa.
- Mikäli vihkisormus tuntuu sormessa löysältä, on tiedossa onnellinen avioliitto. Jos taas sormus on tiukan tuntuinen, on tiedossa ahdas ja köyhä avioliitto.
- Potenssivaivat paranevat, kun potilas pissaa vihkisormuksen läpi.

KAPIOT
- Kapiot ovat vaatetavaroita, joita sekä talonpoikais- että säätyläismorsiamen piti tuoda mukanaan naimisiin mennessään osana myötäjäisiä (eräänlaista ennakkoperintöä). Kapioihin kuului vaatteita morsiamen omaan käyttöön ehkä hänen loppuiäkseen tai ainakin avioliiton alkuvuosiksi, ettei aviomiehen tarvinnut kuluttaa varoja vaimon pukemiseen, sekä tusinoittain lakanoita, pyyhkeitä ym. liinavaatteita ja muutamia vuodepeitteitä. Nuoresta asti talontyttö valmisti äitinsä avustamana näitä vaatetavaroita. Herrasperheissä käytettiin tietysti myös palkattua apua tyttären kapioitten ompeluun. Varsinkin kihlausaika oli kiireistä käsityöaikaa. 
MORSIAMEN KANTO KYNNYKSEN YLI
- Roomalainen perinne jonka takana oli uskomus siitä, että mikäli morsian kompastuu kynnyksellä, pahat ajat ovat edessä. Miehen kompastelun mahdollisista enteistä historia ei tietenkään mainitse.
- Morsian tulee kantaa kynnyksen yli, jottei olisi vaaraa, että morsian joutuisi kosketuksiin ovensuussa majailevien pahojen henkien kanssa
- Kun morsian saapuu hääpaikelle, hän ei saa astua maahan. Maassa täytyy olla joko matto tai sitten hänet täytyy kantaa häätalon portaille. Maasta tarttuu morsiameen kaikkea pahaa.

VALKOINEN PUKU
- Valkoinen väri merkitsee viattomuutta ja puhtautta, aiemmin valkoiseen sai pukeutua vain neitsytmorsiamet. Nykyään valkoinen väri on ennemminkin tapa kuin sääntö.
- Ennen 1700-lukuä käytettiin kauden muotivärejä sekä -kankaita.
- Suomeen valkoinen morsiuspuku tuli 1800-luvulla. Ensin säätyläisille, myöhemmin talonpojille. Tätä ennen tyypillinen väri hääpuvuissa oli musta.

HUNTU
- Morsian on ennen vihkimistä ”välitilassa” eli hän ei kuulu enää omaan perheeseensä mutta ei ole vielä miehelässäkään. Niinpä hän suojautuu hunnulla pahoilta hengiltä.
Huntu on myös neitsyyden merkki. Toisen kerran avioon menevälle ei suositella huntua.
Toinen merkki morsiamen viattomuudesta on avoin tukka. Tukan on oltava nutturalla, jos perheenlisäystä on ilmiselvästi tulossa!
- Hunnun käytölle on olemassa useampiakin selityksiä. Kreikkalaiset ja Roomalaiset morsiamet pitivät keltaista tai punaista huntua, jotka symbolisoivat tulta, karkottaakseen pahoja henkiä.
- Välillä huntu peitti morsiamen kokonaan. Euroopan varhaisessa historiassa morsiamet pitivät pitkää huntua, jolla estettiin sulhasta näkemästä morsianta ennen vihkiseremonian päättymistä. Morsian tuli kuljettaa alttarille kuin sika säkissä siinä pelossa, että sulhanen karkaisi morsiamen nähtyään. Morsiamen huntu oli keltaista paksua kangasta, jonka läpi ei näkynyt - tasa-arvoisesti kumpaankaan suuntaan.

KUHERRUSKUUKAUSI
Tämän uskotaan tulevan ajalta jolloin morsian ryöstettiin. Sulhanen vei morsiamensa piilopaikkaan ja mikäli morsianta ei saatu palautettua yhden kuun kierron aikana, morsian oli laillisesti "sulhasen". Tämän jälkeen sulhanen maksoi, siinä vaiheessa yleensä jo raskaana olevasta vaimostaan, korvauksen morsiamen perheelle. Honeymoon-nimi taas tulee ajalta jolloin morsiamen tuli hyvän lapsionnen takaamiseksi juoda hunajanestettä kuukauden ajan hääseremoniasta. Myös teutonilaiset hääparit joivat hunajaviiniä yhden kuun kierron ajan seremonian jälkeen. Hääseremonioita pidettiin täyden kuun aikaan. Uusi täysikuu lopetti hääseremonian. Babylonialaiset isät joutuivat kestitsemään tuoreita vävyjään kuukauden aikana hunajaoluen, viljan ja leivän kanssa.

VANHAT KENGÄT JA PURKIT AUTON PERÄSSÄ
- Egyptissä tyttären siirryttyä isän omistuksesta miehensä omistukseen, isä antoi sulhaselle tyttärensä sandaalit omistusoikeuden siirron merkiksi. "Antaa kenkää" on sekin virheellinen sanonta siinä mielessä, että alun perin sopimuksien sinetöimisen jälkeen nimenomaan annettiin kenkää hyväksymisen osoittamiseksi.
- Tudor-aikakaudella Englannissa (1485-1603) häävieraat heittivät kenkiä hääparin vaunujen perään. Vaunuihin osumista pidettiin hyvän onnen merkkinä. Hääpariin osumisesta ei mainita. Metelillä on aina uskottu oleva pahaa karkottava vaikutus, joten purkeilla ja muilla kolistimilla on taattu hyvän onnen lisäksi pahojen henkien poissaolo.
RIISINHEITTO
Vastavihittyjen päälle  heitetty riisi edesauttaa hedelmällisyyttä ja vaurautta. Riisin ohella eri kulttuureissa käytätään riisin ohella viljaa, leivänmuruja, pähkinöitä, kukan terälehtiä, taateleita, viikunoita, pikkurahoja yms.
- Tapa on tullut Suomeen vasta 1900-luvun alkupuolella
--- Suomalaisissa vanhoissa talonpoikaishäissä ripottelivat paikoitellen anoppi tai appivanhemmat jyviä ja leivänmurusia, kun morsian saapui häätaloon. Tarkoitus oli sama kuin riisin heittämiselläkin: hedelmällisyyden ja vaurauden varmistaminen.

POLTTARIT
Viimeinen juhla vanhassa siviilisäädyssä. Nimi lähtöisin saksalaisesta sanasta Polter Abend, joka tarkoittaa metelöinti- tai kolisteluiltaa. Ideana hävittää pahat henget. Morisamelle tyypillistä ohjelmaa polttareissa on morsiussauna. 

JA SITTEN ETIKETTIÄ:

- Hyvien tapojen mukaista olisi kutsua aviopareista molemmat osapuolet.
- Lasten osallistuminen kannattaa mainita kutsussa selkeästi.
- Onnittelu on tärkeä osa juhlaa. Osa hääpareista haluaa häihin erikseen onnittelujonon. Onnitella suositellaan hääparin lisäksi hääparin vanhempia sekä lapsia. Kohteliasta, mutta ei pakollista, on onnitella myös hääparin sisaruksia.
- Morsiuspari ei saisi esiintyä kirkossa, vaan vasta juhlapaikalla
- Lapsia on hyvä neuvoa juhlissa käyttäytymisessä jo ennen juhlia. Vastuu lapsista on vanhemmilla! Kirkossa olisi hyvä ottaa paikka läheltä uloskäyntiä sen varalle että lapsi vetää herneet nenään kesken vihkimisen.
- Mahdolliset puheet tulevat vasta aterian yhteydessä
- Jos pidät puheen, älä nolaa hääparia! Voit vaikka etukäteen konsultoida hääparia mikä on sallittua puhua ja mikä ei.
- Häälahjoja ei anneta suoraan hääparille. Yleensä häissä on erillinen paikka varattu lahjoille ja mahdolliset rahalahjat annetaan erikseen jonnekin muualle "turvaan", esim bestmanin povitaskuun 
- Jos hääparilla on lahjalista tai lahjatoive, ei ole soveliasta antaa lahjaa sen ulkopuolelta. Jos esimerkiksi lahjatoiveet ovat liian arvokkaita omaan budjettiin, kerätkää porukka jolla saatte lahjan kasaan!
- Juhlissa ei saisi skoolata tyhjällä lasilla. Varmista aina että lasisi pohjalla on edes tippa juomaa jäljellä
- Kuvien ottamiseen kannattaa antaa ohjeistusta vieraille, etenkin nykyään sosiaalisen median takia. Kirkossa ei ole soveliasta näprätä puhelinta, ja kuvien ottaminen ei saisi häiritä muita vieraita. (Meillä oli kutsun lisäinfossa erikseen mainintaa vieraiden valokuvaamisesta ja some-käyttäytymisestä)
- Häistä olisi soveliasta poistua vasta kun "virallinen" ohjelma on ohitse. Hääperinne on ennen ollut että ennen hääparia ei saa poistua, mutta nykyään on yleistä että hääpari jää vielä myöhään juhlimaan juhlapaikalle
- Ennen häistä poistumista on kohteliasta onnitella hääparia vielä uudestaan
- On kohteliasta hääparille kiittää osallistuneita vieraita kiitoskortilla häiden jälkeen 
- Polttareihin saa osallistua myös ihmisiä, joita ei (syystä tai toisesta) ole kutsuttu häihin
- Juhlassa kunnioitetaan hääparia ja juhlaa, joten hyvät käytöstavat muistiin ja omat henkilökohtaiset tunteet kannattaa jättää narikkaan.
- Jos hääparin vanhemmat ovat maksaneet häät, niin heidän tulee kiittää "julkisesti" vanhempiaan häiden kuluihin osallistumisesta
- Häistä myöhästyminen on iso virhe, varaa siis lähtemään matkaan juhlapaikalle ajoissa!
- Jos et osallistu häihin, on tärkeää ilmoittaa tästäkin hääparille, etteivät he jää miettimään oletko tulossa vai et.
PUKEUTUMINEN
- Etiketin mukaan sulhanen ei saisi pukeutua smokkiin sillä se on miehen iltapuku. Päivätilaisuuksiin sopiva asu on tumma puku, frakki tai saketti. 
- Hääparin isien sekä bestmanin tulisi pukeutua samalla tyylillä kuin sulhanen. Hääparin äidit pukeutuu puolisonsa mukaisella tavalla (frakki-pitkä puku, tumma puku-pitkä tai polvipituinen juhlapuku)
- Vaikka kutsussa lukee asu vapaa, niin farkut, shortsit, lenkkarit ja hellemekko eivät ole soveliaita asuja häihin. Tässäkin poikkeus jo oikeasti tietää sen olevan hääparille ok.
- Etenkin talvella olisi hyvä olla vaihtokengät - talvisaappaat eivät ole etiketin mukaiset
- Hyviin tapoihin kuuluu, ettei kirkossa olla liian paljastavassa asussa.
- Toisen kerran avioituville suositellaan pastellisävyjä sekä huntu on "kielletty"
- Valkoinen pyhitetty morsiammelle, mustaa ja punaista kannattaa käyttää varoen.
- Lasten pukeutuminen: Pojille suorat housut ja kauluspaita -jotkut laittavat jopa puvun. Tytöille juhlamekko. 
- Miesvieras saa riisua puvuntakkinsa vasta kun sulhanen, besman tai appiukki on näin tehnyt. Kohteliasta olisi, että ennen tätä sulhanen kysyy pöytänsä naisväeltä sopiiko se että hän riisuu takkinsa.

LÄHTEET

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

mielipiteitä otetaan ilolla vastaan! kommentoikaa jos vaan tulee jotain mieleen <3