14. huhtikuuta 2017

Juhlien juomahumua

Nyt kun Virossa muuttuu viinaverotus nii juomanhakureissu pitääkin tehdä reilusti aiemmin kun oli alunperin tarkoitus, jos aikoo hakea juomat Viron puolelta (maista) ja jos haluaa voittaa hinnoissa jotain. Ellei lähde astetta pidemmälle vaikka Latviaan tai Saksaan :D 
Tämän takia asiaa kannattaa ajatella tarkemmin jo nyt.. mitä juomia loppupeleissä halutaan tarjota ja paljonko per naama - ja vielä niin et olis moneen makuun sopivaa juomaa. Oon tässä googlaillu ja selaillut eri blogeja ja etsinyt aiheesta tietoa osittain tätä blogia varten et voin jakaa muille mut myös ihan meijän omia tarpeita ajatellen.  
Alkuun meidän häitä ajatellen juttua, sitten tuleekin tietopläjäys, maista osto, laivan preorder-tilaukset ja postimyyntitilaus.

Linkit muutamaan artikkeliin Viron alkoholilakimuutoksista (lue: hinnannoususta)
Kaleva
Savon Sanomat

Meidän häiden alkoholipolitiikka

Mä oon haaveillut häihin pienestä baarista jossa baarimikko hoitaa juomapuolen. Kaikki miedot tölkit olis myös hänen vahdinnan alla ja tölkit saa drinkkilippuja vastaan. Boolin sijasta olis ostanut muutamaa eri viinaa joista vois sit tehä muutamaa perus drinkkiä ja sit joku meijän nimikkopaukku tms. Kaakaobaari olis ihana ja viskinurkkaus myöskin. Viinit olis ainoita alkoholeja mitkä kuuluis juomapöytään ihan alkoholittomien ruokajuomien rinnalle. 

Mutta taitaa jäädä budjetin myötä haaveeksi baarimikko ja viskinurkkaus. Kuitenkin halutaan hoitaa juhlien juomapuoli niin et kaikille löytyis jotain ja tunnelma pysyy korkeana ilman kuitenkaan mitään suurempia känni örvellyksiä. Niin ettei pelkkiin juomiin menis koko omaisuutta. Juoma ei kuitenkaan saa loppua kesken!

Todennäköisesti meillä juomapuoli toteutetaan näin:
- Viinit tulee siis ruokajuomana tarjolle, ja laitetaan esille muiden ruokajuomien kanssa samaan paikkaan. Aiotaan ostaa viinit tyylikkäästi 3litran pönkissä, ilman mitään ihmeellisiä koristeluja niihin. Punaista ja valkoista, varmaan 50/50 suhteella.
- Lapset poistuu paikalta 20.30 mennessä, jolloin tulee booli esiin! Boolia (ja alkottomille ihmisille tulevia limuja) varten on vieraslahjaksi jaettavat boolimukit (iso pilttipurkki jossa liitutaulutarra johon voi kirjoittaa nimensä ettei muki huku). Boolia tulee todennäköisesti vain yhtä makua, mutta tämä saattaa vielä muuttua.
- Miedot juomat on vielä vähän auki et annetaanko ne tarjolle heti kahvien jälkeen, eli hieman ennen lasten poistumisaikaa. Juhlapaikalla on iso jääkaappi, johon miedot tölkit saa kivasti esille ja kylmään. Tähän olen ajatellut toteuttaa drinkkilippu-systeemin, tosin se on vähän silleen et kukaan ei valvo niitä, vaan luotan vieraisiin sen verran et ne osaa vähän katsoo et paljonko juo, että kaikille varmasti riittää. Ihmiset voi myös lahjoittaa omia juomalippujaan muille, jos ei itse juo kaikkea. Jokaiselle täysikäiselle jaetaan 5lippua, ja sit jossain kohtaa iltaa varmaankin unohdetaan nuo liput kokonaan :D Kuitenkin mietoja lasketaan ainakin 8/hlö.
- Avec-juomat ovat vielä todella isolla kysymysmerkillä

Juomien määrä

Juomien määrään vaikuttaa paljon se, onko juhlat paikassa jossa on anniskeluoikeudet, eli ravintolahinnat, vai saatko tuoda juomat itse. Jos juomat saa tuoda, niin tällöin hääpari useimmiten tarjoaa enemmän juomia kuin ravintolahinnoin. Yleinen ohjeistus juomien määrään on: juhlan ensimmäinen tunti 2annosta, seuraavat tunnit 1annos/tunti. Meidän juhlien menekki tällä ohjeella olisi 8annosta ja alkumalja jos juhlat alkaisi 15.30 ja päättyisi puolen yön aikaan. Toivon kuitenkin juhlien jatkuvan aamuun asti, joten juomia tarvitaan enemmän :D Siksi meillä tulee tällä tietoa 8mietoa/hlö, alkumalja, booli sekä ruokaviinit (n.3x12cl/hlö). Viiniä tulee kuitenkin enemmän kuin tuolla kaavalla, sillä jotkut haluavat juoda viiniä myös ruuan jälkeen. Tosin esimerkkiin olen laittanut 19keissiä kaljaa mutta todennäköisesti sitä otetaan 25 - ihan varmuuden vuoksi :D 
edit:// laskelmasta puuttuu viina, eli otetaan 10x50cl 80% Viru Valgee, n. 140€ Tallinkilta.
Juomalaskurin mukaan tässä olisi meidän juomien määrät jos on 80henkilöä.
Esimerkkilaskelma jos tilaisimme Tallinkilta juomat yllä olevalla laskurin määrillä.
Tähän tulee kyllä lisäksi ainakin 6keissiä kaljaa.
Juomanlaskija - avuksi laskemaan paljonko juomia oikeesti tarvii!
Alkon juomamenekkiohjeistus

Laki on EUn maiden välillä sellainen, että jos pystyt todistamaan juomien tulevan omaan käyttöön, etkä myy niitä eteenpäin sekä jos kuljetat ne itse, niin juomien määrällä ei ole rajoitusta. Tullilla on omat suositukset juomien määriin, mutta jos pystyt todistamaan että sinulla on juhlat (poliisille tehtävä anniskelulupa on tähän oiva väline) niin määrällä ei periaatteessa ole väliä.
Aiempi postaus aiheeseen luettavissa tästä.

Kuva täältä.
Tämä tarkoittaa siis sitä, että jos tilaat postimyynnistä juomia, niin niissä voi olla rajoituksia ja lisäkustannuksia. PreOrder tilauksella voi olla rajoituksia, esimerkiksi jos olet ilman autoa laivalla, niin voit ostaa pienemmän määrän kuin jos olet autolla. Tämä määrä vaihtelee laivayhtiöittäin.


Jos lähdet autolla reissuun hakemaan juomia, ota huomioon auton kantavuus! Vaikka autoon mahtuisi paljon juomia, niin painorajat tulee ottaa huomioon! Tästä helposti sakotetaan jos jää kiinni niin että auto laahaa maata :D :D

Maista Tallinnassa

Jos haet juomia maista, niin niihin tulee mukaan tölkkipantit, tämä siis nostaa hintaa hieman. Ruokakaupoissa saa myydä viiniä ja vahvoja juomia. Maissa on useita alkoholia myyviä liikkeitä. Kattava listaus löytyy Tallinna Tutuksi -sivulta, josta poimin neljä liikettä:

Superalko: Viisi myymälää ympäri Tallinnaa
Liviko: Kolme myymälää. Kaikissa myynnissä Livikon omia tuotteita, sekä lisäksi yhtä tuoteryhmää per myymälä. Yhdessä on viskiä, yhdessä konjakkia ja yhdessä viiniä. 
Alcostock: Kolme myymälää vanhassa kaupungissa, sekä yksi D-terminaalissa.
Calle: Kaksi myymälää, päämyymälä Norde Centrumissa ja pienempi satamassa

PreOrder laivalta

TallinkSiljalla, Eckerö Linella ja Viking Linella on palvelu alkoholituotteiden tilaukseen Tallinnan risteilyllä . Siinä teet juomatilauksen ennakkoon, maksat juomat ja laivayhtiö toimittaa juomat sinulle (tapa riippuu yhtiöstä). Tämä voi tulla halvemmaksi kuin hakea juomat maista (maissa aina hinnassa mukana pantti), esim. Superalkosta :) Itse totesin näistä kolmesta edullisimman olevan TallinkSilja. 
EDIT:// Tähän ostostapaan ei pitäisi vaikuttaa Viron veromuutokset, eli hintojen ei pitäisi nousta vaikka Virossa nousee! Tai jos nousee, niin se on niin pieni summa, että laivalta tulee olemaan halvempaa hakea juomat kuin maista! Ainakin näin Tallinkilla.
Ikärajat juomiin ovat 18v alle 22% ja 20v 22% tai yli.

- Tilauksen voi tehdä etukäteen netissä (ei panttimaksua), Tallink Pre-Order vahvistus- ja myyntipisteessä (panttimaksu 0,1€/tölkki) tai laivalla infopisteessä tai PreOrder-pisteessä (tällöin tilaus täytyy tehdä 30min ennen kuin laiva on Tallinnan satamassa)
Tilauksia voi tehdä internetissä aikaisintaan 30 päivää ennen matkaa ja viimeistään 24 tuntia ennen laivan lähtöä. Tilaus tulee voimaan, kun maksu on suoritettu.
- Etukäteen netissä tilattujen juomien maksu tehdään luottokortilla tai verkkopankissa. Jos tilaus tehdään muulla tavalla niin maksu on käteisellä tai pankki- tai luottokortilla
- Ostokset kerryttää ClubOne -pisteitä
- Tilatut tuotteet luovutetaan tilaajalle Tallink Pre-Order automatkustajien noutopisteessä, jolloin auto täytyy ajaa ulos laivasta. Piste sijaitsee Tallinnan satama-alueella autolähtöselvityksen jälkeen oikealla. Automatkustajan on noudettava tuotteensa kyseisestä noutopisteestä viimeistään 30 min ennen laivan lähtöä. 
-Toinen vaihtoehto juomien luovutukseen on laivan autokannella (Tallinna-Helsinki-laivan lähtiessä Tallinnasta klo 7.30).
- Jalkamatkustajilla rajoitus 70litraa

- Minimiostos on 250 €. Minimiostos koskee ainoastaan netissä tehtyjä ennakkotilauksia. Matkan aikana Eckerö Marketissa tehdyn autokansitoimituksen minimiostos on 400 €.
- Ostokset maksetaan laivalla PreOrder -kassalle
- Saat S-Bonusta tuotteista
- Ennakkotilaus viimeistään 48h ennen laivan lähtöä
- Onnistuneesta tilauksesta lähetetään vahvistus sähköpostitse
- Ostokset toimitetaan autokannelle
- Ennakkotilausta voi täydentää itse käymällä myymälässä, myymälän ja ennakkotilauksen valikoimat ovat eri.

- tilaus vähintään 250€
- valitse toimitustapa kärryllä vai autolle
- ostos maksetaan verkkomaksuna
- täytyy tunnistautua pankkitunnuksilla todistaaksesi ikäsi
-Sinun tulee saada kaksi vahvistusta, tilausvahvistus päätteelle ja sama tieto sähköpostina. Lisäksi saat maksaessasi ostoksesi verkkomaksulla vahvistuksen onnistuneesta maksusta (Paytrail). Mikäli jokin näistä puuttuu, niin ota yhteyttä preorder@vikingline.com
Viking Linen sivuilta

Kun tilaat alkoholia netistä (postimyyntiviinat)


Alcoexpress: Tilaus netissä, erillinen kuljetusfirma hoitaa kuljetuksen, kotiovelle tai Postiin
Viinahuuto: Tilaus netissä, erillinen kuljetusfirma hoitaa kuljetuksen.
Viinapörssi: Nouda itse satamasta tai Viinapörssi noutopisteeltä

- Jos tilaat alkoholia EU:n tulli- ja veroalueelta, alkoholin valmisteverotuksesta ja siihen liittyvästä neuvonnasta vastaa Verohallinto.
- Jos tilaat alkoholia EU:n tulli- ja veroalueen ulkopuolelta tai EU:n tullialueelta mutta veroalueen ulkopuolelta, sinun on tulliselvitettävä lähetys ja maksettava siitä maahantuontiverot.
(Lähde: Tulli)

Kun alkoholia tilataan toisesta EU-maasta voi kyseessä olla joko etämyynti tai etäosto.


Etämyynnissä verovelvollinen on etämyyjä. Etämyynnillä tarkoitetaan myyntiä, jossa yksityishenkilö on ostanut toisesta jäsenvaltiosta kulutukseen luovutettuja valmisteveron alaisia tuotteita, jotka etämyyjä tai joku tämän puolesta suoraan tai välillisesti lähettää tai kuljettaa Suomeen.
Kuljetus katsotaan myyjän järjestämäksi esimerkiksi silloin, kun myyjä ohjaa Internet-sivuillaan tilauksen yhteydessä asiakkaita käyttämään tiettyjä kuljetusliikkeitä tai jotenkin muuten osallistuu kuljetusta koskeviin järjestelyihin.
Etämyyjä voi asettaa Suomeen Verohallinnon hyväksymän veroedustajan suorittamaan verot puolestaan. Etämyyjän, jolla ei ole Suomessa veroedustajaa, on annettava ilmoitus Verohallinnolle ennen valmisteveron alaisten tuotteiden lähettämistä toisesta jäsenvaltiosta Suomeen sekä annettava vakuus valmisteverojen suorittamisesta.

Etäosto: Yksityishenkilö on velvollinen suorittamaan valmisteveron Suomeen, jos hän ostaa valmisteveron alaisia tuotteita toisesta jäsenvaltiosta ja itse järjestää niiden kuljetuksen Suomeen toisen yksityishenkilön tai kuljetusliikkeen välityksellä ilman, että myyjä mitenkään osallistuu kuljetusjärjestelyihin. Kyse ei siis tällöin ole etämyynnistä vaan etäostosta. Ostajan lisäksi verovelvollinen tässä tilanteessa on tuotteet Suomeen kuljettanut kuljetusliike tai se yksityishenkilö, joka toisen puolesta tuo tuotteet Suomeen, ja se, joka pitää tuotteita hallussaan Suomessa. Suomessa verotettavista alkoholeista kannetaan Suomessa valmisteverot eli alkoholijuomavero ja juomapakkausvero.
(Lähde: Verohallinto)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

mielipiteitä otetaan ilolla vastaan! kommentoikaa jos vaan tulee jotain mieleen <3