5. marraskuuta 2016

Nimenmuutos vaiko eikö?

Itse olen päättänyt ottaa mieheni sukunimen. Tai tällä hetkellä olen ainakin sitä mieltä. Saad nähä muuttuuko mieli taas jossain vaiheessa :D Pääsyy on se, että haluan minulla olevan sama sukunimi kuin lapsellani. Mutta kyllä se muutenkin tuntuu itselle tärkeältä, siinä mielessä olen "perinteinen" et tuntuisi oudolta olla eri niminen kuin aviomieheni. En tietenkään tuomitse ihmisiä jotka ovat pitäneet oman nimensä! Kukin tallaa tavallaan ja miten kokee asian itselleen tärkeäksi. Olisin ollut myös valmis siihen et Mika ottais mun nimen, mut se ei innostunu aiheesta - ylläripylläri. Tais se jotain sanoo et jossen haluu sen nimee niin haluunko sit oikeesti sitäkään? Läpällä kylläkin, mut toisaalta ymmärrän ajatuksen lausahduksen taustalla.. Puhetta on ollut et hän vois itsekin vaihtaa oman isänsä sukunimen (vanhemmat kun eros niin Mika vaihtoi silloin äitinsä sukunimen), mutta sitä ei vaan kiinnosta kaikki nimenmuutokset suuntaan jos toiseen niin se on jääny ajatuksen tasolle. Toisaalta, jos ite saisin valita niin mieluummin ottaisin sen isän sukunimen kun äidin, Hiltunen rimmais paremmin Hilkan kaa ku Jokela :D Nyt pitää totutella ideaan et musta tulee rouva Jenkä oo enää neiti K. Joskus nuorempana olin vannottanu et en ikinä vaihda nimeeni, mut niin siinä vaa taitaa käydä :D Vai käykö...?
Nimmareiden harjottelu alkakoon :D
NIMENMUUTOS KÄYTÄNNÖSSÄ

Maistraatin sivuilta
löytyy paljon asiasta.Avioliittoon aikovien on ennen vihkimistä ilmoitettava vihkijälle, mitä sukunimeä tai sukunimiä he tulevat käyttämään vihkimisen jälkeen. Myös puoliso voi tietyissä tapauksissa muuttaa sukunimensä ilmoitusteitse. Puoliso voi avioliiton aikana kerran joko ottaa aikaisemman sukunimensä henkilökohtaiseen käyttöön puolisoiden yhteisen sukunimen edelle (kaksoisnimi) tai luopua siitä. Mikäli avioliitto on purkautunut puolison kuoleman tai avioeron vuoksi, voi puoliso ottaa takaisin sen sukunimen, joka hänellä oli viimeksi naimattomana ollessaan. Ilmoituksien rekisteröinti on maksullista. (Jos puolisot ovat solmineet avioliiton ennen 1.1.1986, vaimolla on oikeus avioliiton aikana ottaa sukunimekseen se nimi, joka hänellä oli naimattomana ollessaan.)

Valtion ja kuntien viranomaiset saavat tiedon sukunimen muutoksesta ilman asiakkaan toimenpiteitä. 
Nimenmuutoksiin liittyvissä asioissa ensimmäisen asteen nimiviranomaisina toimivat maistraatit. Nimenmuutoshakemuksen voi toimittaa mihin tahansa maistraattiin, mutta hakemuksia ei käsitellä kaikissa maistraateissa.

Jokainen jolla on Suomessa kotipaikka ja joka on merkitty täällä väestötietojärjestelmään, voi muuttaa Suomessa etu- ja sukunimensä. Lisäksi ulkomailla asuvien Suomen kansalaisten osalta, joilla on kotipaikka muussa valtiossa kuin Norjassa, Ruotsissa tai Tanskassa, voidaan nimenmuutos tehdä myös Suomessa.

Poliisille ilmoitettavat nimenmuutokset on ajokorttiin, passiin ja henkilökorttiin.
Ajokorttiasetuksen mukaan, nimenmuutoksen johdosta on haettava ajokortin kaksoiskappaletta 3kk:n kuluessa nimenmuutoksesta. Entinen ajokortti tulee palauttaa hakemuksen yhteydessä. Matkustettaessa henkilötietojen (nimi ja henkilötunnus) on oltava passissa ajan tasalla. Uusi passi on haettava nimen muuttumisen jälkeen. Entinen kortti on palautettava takaisin. Henkilökortti on voimassa 5 vuotta ja kortti toimii matkustusasiakirjana Suomen kansalaiselle EU-maissa. MUISTA TÄMÄ HÄÄMATKAA AJATELLESSA! 
Kelasta uusi kuvaton kortti tulee automaattisesti kotiosoitteeseen, 
kun nimenmuutos on päivittynyt Kelan tietokantaan (n. 2 viikkoa).
Maistraatin merkittyä uuden nimen väestötietojärjestelmään, uusi nimitieto välittyy automaattisesti myös lukuisille viranomaisille: muun muassa seurakunnille, Trafin ajoneuvo- ja ajokorttirekisteriin, Kelaan, verohallintoon, aluehallinto-virastoihin sekä puolustusvoimille. Tästä linkistä pääsee Väestörekisterin listaukseen kenelle nimenmuutos menee automaattisesti. Listalla on niin viranomaisia kuin myös yrityksiä ja yhteisöjä. Tarvittaessa maistraatista saa maksullisen otteen väestötietojärjestelmästä (virkatodistus) asioiden hoitoa varten, josta nimenmuutos käy ilmi. Otteen saa suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi. Otteen voi tilata mistä tahansa maistraatista.  
Tästä linkistä Maistraatin lomakkeisiin nimiasioihin liittyen. 
Sukunimenmuutoslomake.pdf

Maistraatin nimiasioiden hinnasto:
Nimenmuutos tehdään joko ilmoitus- tai hakemusmenettelyllä. Lue lisää
  • Päätös etu- tai sukunimen muuttamista koskevaan hakemukseen 114 €
  • Päätös sukunimen muuttamista koskevaan hakemukseen 114  €
  • Päätös sukunimen muuttamista koskevaan hakemukseen, kun hakemuksesta on nimilain mukaan tiedotettava virallisessa lehdessä 192 €
  • Nimenmuutosilmoituksen rekisteröinti nimilain 8 a, 9 tai 32 c §:n perusteella 31 €
Oikeusministeriön sivuilla on tietoa asiasta kompaktissa muodossa 
ja esimerkkien kera. Laitan esimerkkitapaukset tähän:
Esimerkki 1. Maija Mäki ja Jussi Järvi solmivat avioliiton. Yhdessä he päättävät ottaa yhteisen sukunimen. Se voi olla joko Maijan nimi Mäki tai Jussin nimi Järvi. He ottavat yhteiseksi sukunimeksi nimen Mäki. Jussi voi ottaa yhteisen sukunimen edellä henkilökohtaiseen käyttöönsä sukunimen Järvi, jolloin Jussin nimi on Järvi-Mäki.
Esimerkki 2.
 Liisa Laakso, os. Lehti, joka on aikaisemmin ollut avioliitossa, ja Niilo Niemi solmivat avioliiton. Yhteiseksi sukunimeksi he voivat ottaa joko sukunimen Lehti tai sukunimen Niemi, mutta eivät sukunimeä Laakso, jonka Liisa on saanut aikaisemman avioliiton perusteella. He ottavat yhteiseksi sukunimeksi sukunimen Niemi. Yhteisen sukunimen edellä Liisa voi ottaa henkilökohtaiseen käyttöönsä joko sukunimen Laakso, joka hänellä on avioliittoa solmittaessa, tai tyttönimensä Lehti. Liisan sukunimi voi siten olla Niemi tai Laakso-Niemi taikka Lehti-Niemi.
Esimerkki 3.
 Liisa Laakso, os. Lehti, joka on aikaisemmin ollut avioliitossa, ja Niilo Niemi, solmivat avioliiton. He päättävät kumpikin säilyttää sukunimensä, jotka heillä on avioliittoa solmittaessa. Liisa on uudessa avioliitossa siten sukunimellä Liisa Laakso.
YLEn sivuilla mielenkiintoinen artikkeli muutaman vuoden takaa aiheesta. Tekstissä kerrotaan että häiden lisäksi rahaa menee yllättävän paljon nimenmuutosasioihinkin..
7 §
Puolisoiden yhteinen sukunimi
Avioliittoon aikovat voivat avioliittoon mennessään yhdessä päättää, että he ottavat yhteisen sukunimen.
Yhteiseksi sukunimeksi voidaan ottaa se sukunimi, joka jommallakummalla heistä viimeksi oli naimattomana ollessaan.
Yhteinen sukunimi on ilmoitettava ennen vihkimistä vihkijälle.

Ennen vihkimistä vihkijän on tiedusteltava avioliittoon aikovilta, ovatko he päättäneet ottaa yhteisen sukunimen.

Avioliittoon aikova, jonka sukunimi tulee muuttumaan sen johdosta, että puolisot ottavat yhteisen sukunimen,
voi ennen vihkimistä ilmoittaa vihkijälle, että hän ottaa yhteisen sukunimen edellä henkilökohtaiseen käyttöönsä sen sukunimen,
joka hänellä viimeksi oli naimattomana ollessaan, tai sukunimen, joka hänellä on avioliittoon mennessään.

Puolison sukunimen säilyttäminen avioliittoa solmittaessa

Jos puolisot avioliittoon mennessään eivät ole ottaneet yhteistä sukunimeä, kumpikin puoliso säilyttää sen sukunimen,
joka hänellä oli avioliittoon mennessään.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

mielipiteitä otetaan ilolla vastaan! kommentoikaa jos vaan tulee jotain mieleen <3