15. marraskuuta 2016

Kirkko VS Maistraatti

Kirkkovihkiminen
Kuva Pimterestistä
Olen seurannut monia keskusteluja useassa paikassa aiheesta, ja tämä jakaa mielipiteitä. Itse kuulun kirkkoon, ja Mika myös. Ottaahan se osittain päähän maksaa kirkollisveroa, kun on muutenkin peeaa, mutta niin se vain kuuluu jos haluaa käyttää kirkon palveluita. Uskossani olen vähän hataralla pohjalla, mutta uskon kuitenkin.. 
Olen ollut seurakuntanuori - rippileirin jälkeen isoskoulutuksessa ja pariin otteeseen isosena leireillä. Muutama vuosi tuli pyörittyä seuriksen nuortenilloissa ja tuli se apuopekoulutuskin käytyä. Näistä piireistä tutustuin meidän tulevaan vihkipappiinkin, ja hän kastoi meidän pikkujäbän. Pienempänä olen kulkenut äitini mukana pyhäkoulussa, kun hän veti sellaista silloin joskus vuonna nakki. Kävin itsekin pyhäkouluopettajakoulutuksen ja vedin jonkin aikaa pyhäkouluja.. Olen ollut lapsuusikäni seurakunnan kirkossa, mutta musaluokalle siirryttyäni se jäi väliin kun tuli laulettua muualla :D Elikkäs kirkon "palveluita" on tullut käytettyä paljon :D 
Olen koko ikäni haaveillut alttarille kävelemisestä tulevan mieheni luo iskän saattelemana, ja joskus sitten haluan myös ettei läheiseni joudu maksamaan itteensä kipeeks siitä että mut haudataan jonnekin.. Minua miellyttää myös ajatus kirkon perinteikkäästä asemasta vihkimispaikkana ja kirkosta ylipäätään tilana - siitä tulee jo omanlaisensa "lisäsiunaus" avioliitolle kun se tapahtuu "pyhässä paikassa"..
Vihkiminen ulkona, vaikka
juhlapaikan terassilla
Kuva Pinterestistä

Omalta osalta koen asian olevan väärin, jos olisin joskus eronnut kirkosta ja vain tuon takia liittyisin takaisin kirkkoon, että saisin "satuhääni". Tämä on yksi syy minkä takia en ole ikinä sitten eronnut kirkosta säästääkseni rahaa. Ja musta on ihana tietää että se suht pieni summa minkä loppujen lopuks sitten maksaa, mahdollistaa muillekin lapsille ja nuorille samanlaista aikaa kuin mitä olen itse saanut viettää nuorempana.

Onko OK että kirkkoon kuulumaton liittyy kirkkoon vain saadakseen kirkkovihkimisen?

Maistraattihäät
Kuva täältä
Tuntuu että oon sanonu tän lauseen sata kertaa näissä teksteissäni, mutta en kuitenkaan tuomitse heitä jotka tekevät niin että liittyy kirkkoon vain häiden takia.. Onhan se joo "väärin" mutta kukin tallaa tavallaan ja ehkä he kokevat pienen omantunnonpiston asian takia (?).. Eihän se tunnu kivalta, että mä sit maksan näidenkin ihmisten häitä sun muita, jotka ei loppupeleissä maksa sit oikeestaa mitään vihkimisestään. 

Toisaalta, ei se siviilivihkiminen nyt niin paljon maksa, että ei vois sitä maksaa, ja josset usko Jumalaan, niin miksi haluta naimisiin kirkossa? Jos joku teistä lukijoista aikoo tehdä näin, niin olis ihana saada tietää vähän taustaa asiasta jos uskallatte sanoa ääneen asiasta ;) Mielenkiintoista kuulla muiden mietteitä aiheesta muutenkin.

EDIT:// Kaveri kommentoi Facessa tosi hianosti aiheeseen, samaa ajatusmaailmaa itelläkin niin sain laittaa tänne:
Ehkä toi siunaaminen on helpompi vaihtoehto? Eikös siinä liittyessä tosiaan pidä myös hoitaa kaste ja konfirmaatio? --- kirkossa vihkikaava on erilainen kuin pelkkä siunaus. ---  Tää on mielestäni kiva kysymys, monet joutuu sitä nykyisin pohtimaan. Ja onhan se järkevä kysymys, miksi haluaa kristillisen vihkimisen, jos ei usko Jumalaan. Ehkä kyse kuitenkin on enemmän siitä, että ihminen pohtii, onko se loukkaavaa tai moraalitonta käyttää kirkkoa vain miljöön tai tradition takia, vaikkei todellakaan usko vihkikaavan sisältöön. Tai että vaikkei usko Jumalaan, saako silti jotenkin tradition vuoksi haluta kristillisen vihkimisen. Mielestäni kaikki vaihtoehdot on ihan ok, eikä kenenkään "pyhyys" siitä loukkaannu, jos kirkkoa halutaan käyttää miljöönä ja sen eteen on valmis opettelemaan ulkoa uskontunnustuksen ja Isä meidän -rukouksen. Siis ei ainakaan kenenkään uskovan pitäisi siitä loukkaantua ja ev.lut. perii kuitenkin verot siltä vuodelta, joten kyllä seremoniasta on maksettukin. Ehkä ateistiset tai muuten ei-uskovat tai eri asioihin uskovat ystävät saattavat katsella kieroon, jos eivät haluaisi kirkkoon tulla, eivätkä ymmärrä miksi joku sinne haluaa. Mutta toisaalta sellaisia valintoja pitää kunnioittaa. Mä ainakin ymmärrän ystäviäni, joille kristillinen sanoma on täysin tyhjää tai jopa ahdistavaa, ja jotka haluavat pitää häänsä mahdollisimman kaukana kirkosta. Avioliitto se on ihan samanlainen silti, olipa se solmittu missä vaan. Siis vaikka pappi sen solmisi, mutta ihmiset eivät ole uskossa, se on silloin ihan "tavallinen" maallinen avioliitto, eikä siihen tule mitään uskonnollista bonuselementtiä. Vain jos uskoo Jumalaan, avioliiton rakenne muuttuu. Mutta ihminen se pappikin on ja siinä mielessä olen ajatellut, että on sama tekeekö vihkimisen pappi vai tuomari. Ihmisen ja Jumalan väliset asiat hoituvat kirkkorakennuksen ulkopuolellakin.

Vähän tietoja aiheesta ja aiheen vierestä.

KIRKOLLINEN VIHKIMINEN
Täällä meidät vihitään, Vesilahden kirkossa.
Kuva täältä
Kirkollinen vihkiminen voidaan toimittaa evankelis-luterilaisessa kirkossa, ortodoksisessa kirkossa tai jossakin muussa Suomessa rekisteröidyssä uskonnollisessa yhdyskunnassa. Jokainen uskonnollinen yhdyskunta määrää itse, mitä ehtoja vihkimiseen liittyy ja millainen tilaisuus vihkiminen on. Jos puolisot eivät tunnusta samaa uskontoa, suoritetaan vihkiminen maistraatissa ja avioliitto voidaan siunata kirkossa. Luterilaisessa kirkossa voidaan vihkiä kristillisiin uskontoihin kuuluvat, esimerkiksi luterilainen ja ortodoksi.
Lähde: Infopankki

Kirkkovihkiminen voi olla myös maksullinen vaikka kuuluisikin kirkkoon jos vihkiminen tapahtuu eri paikkakunnalla kuin missä asuu. Kannattaa varmistaa siitä seurakunnasta jossa vihkiminen tapahtuu, että mikä heidän käytäntönsä on ulkopaikkakuntalaisiin. Joissakin voi saada maksuvapautuksen jos esim. toinen vanhemmista kuuluu kyseiseen seurakuntaan.

EV.LUT-seurakunnan sivuilla löytyy asiaa avioliitosta ja käytännön asioista.
Evankelis-luterilaisessa kirkossa avioliittoon vihittävien tulee olla rippikoulun käyneitä kirkon jäseniä - rippikoulun voi käydä myös aikuisiällä!
Täällä voi tutustua kirkollisten toimitusten kirjaan jossa näkee vihkimisen kulun..
Kirkkohäät -nettisivusto sisältää vaikka ja mitä aiheeseen liittyvää.
"Vihkiminen voidaan suorittaa lähes missä tahansa: kirkossa, kotona, luonnossa.. siis paikassa, jonne onnistutte vihkipapin houkuttelemaan. Häät voidaan pitää pienimuotoisesti kahden todistajan läsnäollessa jopa niin että, seurakunta huolehtii todistajat paikalle. Toisaalta paikalle voi kutsua koko suvun ja kaikki ystävät juhlistamaan suurta päivää. Vihkiminen voidaan yhdistää myös kastetilaisuuteen tai kodinsiunaamiseen. Tärkeintä on, että päivä on vihkiparin näköinen."

SIVIILIVIHKIMINEN 
Siviilivihkiminen virka-aikana maistraatissa (virkapaikalla) on maksutonta. Virka-aikana jossakin omassa paikassa maksaa 120e. Virka-ajan ulkopuolella tapahtuva vihkiminen (jos siis haluut ne viikonloppuhäät) maksaa 200e.

Siviilivihkimisestä, joka toimitetaan muualla kuin vihkijän toimitiloissa taikka vihkijän toimitiloissa muuna kuin viraston aukioloaikana, aiheutuvat matkakustannukset korvataan vihkijälle valtion matkustussäännön mukaan. Päivärahan saamisen edellytysten täyttyessä vihkijälle maksetaan myös päivärahaa.
Matkakorvaus on enintään 100 euroa (yhdeltä parilta), jos vihkiminen tapahtuu jomman kumman vihittävän kotikunnassa. Matkakustannukset jaetaan samana päivänä vihittävien vihkiparien kesken. Jos päivän kaikki virka-ajan ulkopuoliset vihkimiset tapahtuvat virkapaikalla, matkakustannukset jaetaan vihkiparien kesken tasan. Muussa tapauksessa saman päivän aikana eri paikkakunnilla tapahtuvien vihkimisten matkakustannukset jaetaan matkojen suhteessa. Mahdollinen päiväraha jaetaan aina tasan vihkiparien kesken.
Lähde: Maistraatti (2016)


Avioliiton siunaaminen
Kun avioliitto on solmittu siviiliviranomaisen edessä (tai esimerkiksi ulkomaan lakien mukaan solmittu avioliitto) tai muun kuin evankelis-luterilaisen kirkon käytännön mukaisesti ja solmitulle liitolle halutaan siunaus myös evankelis-luterilaisen kirkon perinteen mukaisesti, avioliitto voidaan siunata. 
Avioliiton siunaaminen muistuttaa pitkälti kirkollista vihkimistä. Merkittävin ero on kysymysten sanamuodossa. Avioliiton siunaamisen kaavassa ei ole sormusrukousta eikä sormuslupauksia. Sormusten vaihtamisen katsotaan kuuluvan avioliittoon vihkimiseen.
Siunaaminen voidaan toimittaa kirkossa tai muualla, sen mukaan kuin pappi ja siunattavat siitä sopivat. Musiikin valinnassa on otettava huomioon toimituksen jumalanpalvelusluonne. Toimituksessa tulee olla ainakin yksi virsi tai vihkilaulu. Musiikista sovitaan kanttorin kanssa. Avioliiton siunaamisen voi suorittaa kuka tahansa suomalainen evankelis-luterilainen pappi missä päin maailmaa tahansa, koska avioliiton siunaaminen ei ole juridinen tapahtuma.

Tästä linkistä löytyy lista reksiteröidyistä uskonnollisista yhdy
skunnista joilla on vihkimisoikeus Suomessa.

Vihkimisoikeus on suoraan avioliittolain nojalla eräillä maistraattien virkamiehillä ja valtionkirkkojen papeilla. Lapin maistraatin alueella on ns. "turistivihkimisiä" varten lisäksi mahdollista maistraatin myöntää vihkimisoikeus ylemmän oikeustieteellisen korkeakoulututkinnon suorittaneelle. Luetteloa vihkimisoikeuksista ylläpitää Pohjois-Suomen maistraatti. Luettelo ei ole salainen, mutta sen saa vain maksua vastaan. Vihkimisoikeus koskee 28.2.2017 saakka vain eri sukupuolten välistä liittoa. Rekisteröity parisuhde on aina solmittava ei-kirkollisesti. Maistraatin henkikirjoittaja, käräjäoikeuden laamanni tai käräjätuomari vahvistaa parisuhteen rekisteröintipaperin.
Kuva täältä

Ulkomailla solmittu avioliitto 
Se on Suomessa virallinen vasta kun se on rekisteröity Suomessa. Jos avioliitto on solmittu ulkomailla, vihkimisestä pitää esittää laillistettu ja käännetty todistus maistraatille rekisteröintiä varten. Ulkomailla asuva Suomen kansalainen voi lähettää vihkimisasiakirjat myös sikäläiselle Suomen edustustolle, joka toimittaa asiakirjat maistraatille Suomessa. 
Opetusministeriö on myöntänyt joillekin ulkomailla työskentelevillä uskonnollisten yhdyskuntien papeille oikeuden vihkiä avioliittoon ulkomailla. Tällaisia pappeja toimii muun muassa Suomen evankelis-luterilaisen kirkon ulkosuomalaistyössä. 
Vihkimisen edellytyksenä on, että ainakin toinen vihittävistä on suomalainen. Myös avioliiton esteiden tutkinnasta on esitettävä todistus vihkivälle papille. Esteiden tutkintaan kannattaa varata reilusti aikaa, jos toinen puolisoista on ulkomaalainen. Suomalaisten osalta tutkinta kestää vähintään viikon.
Suomessa asuvista henkilöistä merkitään perustiedot väestötietojärjestelmään. Rekisteröitäviä tietoja ovat muun muassa nimi, syntymäaika, kansalaisuus, perhesuhdetiedot ja osoite. Ulkomaalaisen on lain mukaan ilmoitettava rekisteriin samat tiedot kuin Suomen kansalaisenkin, jos oleskelu Suomessa kestää vähintään vuoden.

REKISTERÖITY PARISUHDE
Kuva täältä 
Parisuhteen voi rekisteröidä kaksi samaa sukupuolta olevaa henkilöä.
Parisuhteen rekisteröi siviilivihkimisen toimittamiseen oikeutettu viranomainen. Maistraatissa rekisteröinnin voi toimittaa maistraatin päällikkö, henkikirjoittaja tai julkinen notaari. Ennen rekisteröintiä rekisteröinnin esteet tutkitaan maistraatissa.
Tutkintatodistus on jätettävä rekisteröinnin suorittavalle maistraatille ennen rekisteröintiä.
Parisuhde voidaan rekisteröidä Suomessa vain, jos ainakin toinen parisuhteen osapuolista on Suomen kansalainen ja hänellä on asuinpaikka Suomessa, tai jos kummallakin osapuolella on rekisteröintiä välittömästi edeltäneen kahden vuoden ajan ollut asuinpaikka Suomessa. Suomen kansalaisuuteen rinnastetaan kansalaisuus sellaisessa vieraassa valtiossa, jonka lainsäädäntö antaa mahdollisuuden parisuhteen rekisteröintiin pääasiallisesti samanlaisin oikeusvaikutuksin kuin Suomen laki.
Tilaisuudessa ei tarvita todistajia. Maistraatti hoitaa myös rekisteröintiä edeltävän esteiden tutkinnan. Parisuhteen rekisteröinnillä on samat oikeudelliset vaikutukset kuin avioliiton solmimisella, ellei erikseen toisin säädetä. Rekisteröity pari ei voi ottaa yhteistä ottolasta, mutta puoliso voi tietyin edellytyksin adoptoida kumppaninsa biologisen lapsen. Yhteisen sukunimen voi saada hakemuksesta.

3 kommenttia:

  1. Mä odotan paskanmyrskyä minkä itse saan tästä aiheesta, kun sen uskallan julkaista :D

    VastaaPoista
  2. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

    VastaaPoista
  3. Mä liityin kirkkoon häiden takia, miehen toiveesta. Avasinkin itseasiassa asiaa blogissani jokin aika sitten. Ei, en koe huonoa omaatuntoa, mutta kyllä, jouduin miettimään hyvän aikaa haluanko näin tehdä.

    VastaaPoista

mielipiteitä otetaan ilolla vastaan! kommentoikaa jos vaan tulee jotain mieleen <3